تاریخچه مختصری از برج گالاتا در استانبول

تور استانبول سفر به شهری شگفت‌انگیز و هزار رنگ است که زیبایی‌های آن حد ندارد. شما باید هفته‌ها در این شهر اقامت کنید تا بتوانید ادعا کنید همه جایش را دیده‌اید. اما برخی از نقاط جزو دیدنی‌های مهمی هستند که دفعه اول هر گردشگری از آن دیدن می‌کند. جاهایی مثل ایاصوفیه، کاخ توپکاپی، مسجد سلطان احمد و چند نام دیگر از جمله این‌ها هستند.
ما در اینجا قصد داریم تا نگاهی به تاریخچه برج شگفت‌انگیز قرون وسطایی گالاتا و حقایق جالبی که درباره آن وجود دارد بپردازیم.

 

galata-tower

 

گرچه خیلی دقیق مشخص نیست تاریخ ساخت برج گالاتا به چه سالی باز می‌گردد اما معمولا گفته می‌شود در دوره بیزانس و امپراطوری جاستینیان حدود 507 سال بعد از میلاد مسیح ساخته شده است. بعدها برج توسط جنوئزها به برج مسیح تغییر نام پیدا کرد. این در حالی‌ست که در دوره بیزانس نام آن را Megalos Pyrgos یا برج بزرگ نامیده می‌شد. زمان جنوئزها برج شکل ظاهری امروزی‌اش را داشت و این زمانی‌ست که محله گالاتا به عنوان بخشی از مستعمرات جمهوری جنوآ بود و برای برخی از وظایف اقتصادی و تجاری در دریای مدیترانه و سیاه خدمت می‌کرد.

 

اطلاعات تور‌های کروز سواری در تنگه بسفور؛ استانبول

 

galata-tower

 

در طول سالیان دراز این برج روزهای پرفراز و نشیب زیادی را شاهد بود. در سال 1509، به علت زلزله شدیدی که اتفاق افتاد برج به شدت آسیب دید اما خوشبختانه توسط معمار زبردست و مشهور عثمانی حیدرالدین، کسی که مجموعه معروف سلطان بایزید دوم در ادیرنه را ساخته بازسازی شد.
در دوره سلطان سلیمان بزرگ برج کاربردی واقعا متفاوت داشت و از آن برای نگه داشتن زندانیانی که محکوم به کار سخت در کارخانه کشتی‌سازی بودند مورد استفاده قرار می‌گرفت. بعدها و در اواخر قرن 16ام رصدخانه‌ای بر بالای برج توسط ستاره شناس برجسته تکی‌الدین افندی اضافه شد.
اما از آنجایی که روزگار پرفراز و نشیب این برج تمامی نداشت مجددا در زمان حکومت سلطان مورات سوم بین سال های 1546 تا 1595، به یک زندان تبدیل شد.

 

galata-tower

 

در قرن 17ام این برج توسط گروه نظامی عثمانی، مهتر مورد استفاده قرار می‌گرفت. اما بعد در سال 1717 به دلیل نمای افق و منظره گستره‌اش به رصدخانه تبدیل گشت. در سال 1794 حادثه آتش‌سوزی خسارات زیادی به برج وارد آورد اما سلطان سلیم سوم آن را مورد بازسازی قرار داد.
این پایان کار نبود زیرا با آتش‌سوزی دیگری در سال 1831 برج مجددا دچار خسارات زیادی گردید. آن زمان سلطان محمود با اضافه کردن دو طبقه و قرار دادن یک مخروطی بر بالای برج کار بازسازی آن را یک بار دیگر به پایان رساند. حالا این روزها گالاتای 66.90 متری از مهم‌ترین جاذبه‌های توزیستی شهر محسوب می‌شود و هر گردشگری در اولین سفرش به استانبول برنامه بازدید از آن را می‌ریزد.
این برج حتی زمانی بلندترین سازه استانبول بوده و به همین دلیل هم از اهمیت زیادی برخودار بوده است. برای رسیدن به عرشه تمامشای بالا برج شما می‌توانید با آسانسور 7 طبقه را بالا بروید و سپس دو طبقه آخر را پیاده پیاده طی کنید. سپس شهری زیبا با منظره‌ای نفسگیر و افقی رویایی مقابل چشمان شما پدیدار می‌گردد.

 

 

galata-tower

 

در مورد برج داستان‌ها و افسانه‌های زیادی بین مردم نقل می‌شود که بر جذابیت تماشایش می‌افزاید و اگر در تورهای پیاده پیاده شرکت می‌کنید احتمالا شانس شنیدن یکی دو از این داستان‌ها را داشته باشید. این برج نه تنها خودش از نقاط دیدنی و جذاب است بلکه رستورانی عالی بالای آن قرار دارد که به شما فرصت خوردن بهترین غذاها را با طعم و کیفیتی به یادماندنی می‌دهد در حالی که می‌توانید از تماشای منظره شهر هم لذت ببرید.
فرقی نمی‌کند روز باشد یا شب فرقی ندارد به هر حال منظره شهر به شدت دیدنی است. اما به نظر ما بهترین زمان رفتن به برج غروب دم است که حال و هوایی به شدت رمانتیک و عاشقانه به خود می‌گیرد. بنابراین اگر در سفری دونفره هستید حتما سری به غروب برج بزنید که چشم‌اندازی سحرانگیز از بسفور را هم ارائه می‌دهد. گالاتا در یکی از شلوغ‌ترین بخش‌های استانبول امروزی واقع شده که به نوعی نماد زندگی گذشته این شهر است.

 

مویی پارک تم پارک شگفت‌انگیز در مرکز خرید استانبول

 

galata-tower

 

در نزدیکی برج دیدنی‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانید قبل و یا بعد از بازدید به آن‌ها نیز بروید. جاهای دیدنی مثل مسجد عرب استانبول، کلیسای سنگی و شگفت‌انگیز کریمه، موزه ادبیات دیوان، مسجد کلیچ علی پاشا نیز وجود دارد که هر کدام ارزش خودشان را برای بازدید دارند. البته باید در نظر بگیریم که اغلب کسانی که به سمت گالاتا می‌روند بیشتر تمایل دارند در بسفور یا و شاخ طلایی وقت بگذرانند.  

آدرس: Bereketzade, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu/İstanbul

مطالب مرتبط