راهنمای گردشگری بازدید از موزه ایاصوفیه

استانبول پایتخت امپراطوری بیزانس و عثمانی بوده و برای کسانی که با تور استانبول به آن سفر میکنند، بقایای تاریخی و موزههای بسیار خوبی دارد که دربارهی این تاریخ میگویند. موزه ایاصوفیه یکی از این مراکز است و از جمله پربازدیدترین موزههای منطقه به حساب میآید و چیزهای زیادی برای کسانی که از آن بازدید میکنند برای ارائه دارد.
کلیاتی دربارهی ایاصوفیه
معنی لغوی ایاصوفیه یعنی "خرد مقدس" و آن را به دستور امپراطور بیزانس در بین سالهای ۵۳۲ تا ۵۳۷ بعداز میلاد مسیح ساختهاند. ابتدا نام آن "کلیسای بزرگ" بود و آثار هنری شکوهمندی در آن کار شده بود. این مکان بلایای طبیعی و اتفاقات تاریخی زیادی را به خود دیده و تا ۱۰۰۰ سال بعد از ساخته شدنش هم، هنوز به عنوان بزرگترین کلیسای جهان شناخته میشد.
در سال ۱۴۵۳ که شهر به دست سلطان احمد فتح شد و عثمانیها بر منطقه حاکم شدند، دستور دادند که این کلیسا به مسجد بدل شود. اما تغییرات ساختاری و تغییر چهره کلی ایاصوفه در بین سالهای ۱۹۳۰ تا ۱۹۳۵ به دستور مصطفی کمال آتاتورک انجام شد که بخش زیادی از نقاشیها و موزاییککاریها از محیط داخلی کنده و به جایش هنر اسلامی نسبتا مدرن جایگزین شد. البته بخش زیادی از نقاشیها قبلا و طی سالهایی که این مکان به مسجد تبدیل شده بود از بین رفته بود، اما در دهه ۹۰ کارهای باقیمانده نگهداری شد.
بعضی از مهمترین نکات هنری و معماری موجود در موزه
ایاصوفیه هم از نظر تاریخ فرهنگی و هم از نظر معماری در استانبول از ارزش زیادی برخوردار است و بخش مهمی از موزه همان بنایی است که از بیرون مشاهده میکنید، یعنی خود مسجد. درب ورودی مقبره سلطان احمد نیز یکی از هنرمندانهترین بخشهایی است که در معماری دورهی اول تغییرات این محل مشاهده خواهید کرد.
اما در نهایت مهمترین کارهای هنری که از درخشانترین کارهای هنر اسلامی هم به حساب میآید، طراحیهای موجود در داخل گنبد مسجد است که از سنگهای کنده شده از جزیره Rhodian یونان ساخته شده. شما میتوانید روند طراحی اولیه کارهایی که بر روی سقف انجام شده را در کتابخانه محمود اول مشاهده کنید، جایی که به وضوح مشخص میشود این طراحیها بر سقف ایاصوفیه از بهترین خط نگاریهای دوره عثمانی هستند و بازتابی از هنر خط نگاری در آن زمان را نشان میدهند.
کتابخانهای که از آن گفتیم، خود بخش بسیار مهمی از این موزه به حساب میآید که گنجینهای از کتابهای بسیار مهم و خطی است و آن را در سال ۱۷۳۹ به فرمان سلطان وقت ساختهاند. کوریدورها و موتیفهایی که در آن کار شده خود، به غیر از کتابها از نظر معماری داخلی نیز بسیار اهمیت دارد.
در این موزه جدا از تمام مواردی که گفتیم، آثار مهمی هم به نمایش در میآید که هم به هنر و فرهنگ اسلامی ربط دارد هم به کارهای هنری پیش از دوران اسلامی در ایاصوفیه. کارهایی با ارزش که جمعیت زیادی از مسافران ترکیه برای دیدن آنها به این مسجد میروند.
شاهکار دوره بیزانس کلیسای چورا را در استانبول ببیینید.
کجا و چطور به دیدن موزه ایاصوفیه برویم
ایاصوفیه بدون شک معروفترین نقطه استانبول است. پس احتمالا راحت بتوانید آن راپیدا کنید. این مکان به همراه بازار بزرگ، قصر توپکاپی و چند جای دیگر در میدان سلطان احمد و در منطقه فتیح قرار گرفتهاند.
شماهم به وسیله اتوبوس، هم مترو و هم تاکسی میتوانید به این منطقه بروید و همچنین با توجه به نزدیکی به مناطقی که گفتیم و جاهای دیگری همچون موزه فرش، امکان بازدید از چند جا در یک بعد از ظهر برایتان فراهم است.
هزینه ورود به ایاصوفیه
هزینه ورود به موزه ایاصوفیه برای هر نفر ۴۰ لیر است. گردشگرانی که بچههای ۱۲ سال به پایین همراه دارند، میتوانند آنها را به صورت رایگان وارد این مکان کنند. برای هر نفر یک کارت موزه داده میشود و اگر فرزندتان همراه شما باشد، او همراه با کارت شما وارد خواهد شد. با همین کارت است که در کل مکان مسجد میتوانید بگردید و به موزه و البته کتابخانههای موجود در موزه نیز دسترسی داشته باشید.
گردش در بهترین و جذابترین محلههای استانبول
روزها و ساعتهای مجاز برای بازدید از موزه
این موزه هر روز هفته درهایش را به روی گردشگران باز میکند اما ساعت ورود در بعضی روزها کمی متفاوت است. در روزهای تعطیل ملی، اولین روز رمضان و جشنهای بزرگ مذهبی، ساعت کار موزه از ساعت ۹ صبح تا ۷ غروب است. اما در روزهای دیگر تابستان شروع کار از ساعت یک بعد از ظهر است تا همان ۷ غروب.در دیگر فصول سال نیز میتوانید بین ساعت ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر به این مکان مراجعه کنید.